Archive for December, 2011

Man & Woman of The Year – versi fransiskapw

Berikut pria dan wanita yang baru saya kenal tahun 2011 dan dirasa punya dampak paling signifikan untuk tahun ini:

Adamas Belva Syah Devara

belva

Si Partner KP

Umur : 21 tahun

Pekerjaan : Business Analyst @ McKinsey

Status : Single and Available (Silakan kalo ada yang berminat :D)

Dita Anindhika

dita

Si Nona

Umur: 19 tahun

Pekerjaan : Mahasiswa S1 Informatika ITB

Status: Taken

Form Kemenangan

Yiha.. Form pengajuan seminar TA telah ditandatangani

Fix akan seminar TA tanggal 13 Januari 2012

Hari ini berleha-leha dulu lah, revisi besok baru dilakukan lagi

Form Seminar TA

Dua Tema Utama Hari Ini

Langsung saja, dua tema utama hari ini:

  • TA alias Tugas Akhir…. Saya menghabiskan lebih dari setengah hari rasanya untuk membaca ulang tugas akhir, mencari keberadaan typo-typo di sana-sini, mengganti kata-kata ‘di mana’, ‘yang mana’ yang diklaim sebagai bukan kata baku… Hari ini adalah H-1 pengumpulan form pengajuan seminar TA (yang belum saya kumpulkan) dan dosen pembimbing saya ternyata sedang berada di luar kota.. (Beliau baru memberitahu saya kira-kira sekitar pukul 13.00, saya sudah standby di lab dari pukul 10.00. Grrr…)
  • Tentang seorang teman yang berpacar, dan baru saja menceritakan kepada saya kalo dia baru ciuman dengan seorang yang bukan pacarnya.. Hip Hip Hura, Selamat Tahun Baru

Bill Gates’ 11 rules you never learn at school

Sudah lama ga ngebuat postingan.. jadi malu sama janji satu post per hari…
Jadi sebenernya saya tahu tentang 11rules ini dari milis itb_angkatan_2008 yang banyak berisi spam. Email yg berisi 11 rules ini juga hampir ga saya baca karena saya kira spam..

All right, because I’m using my brand new kindle fire, which has frustrating autocorrect typing function which cannot be turn off, i will use English for the rest of this post.

So here are the 11 rules you never learn at school – wisdom from Bill Gates
Rule #1: Life is not fair – get used to it
Rule #2: The world won’t care about your self-esteem. The world will expect you to accomplish something BEFORE you feel good about yourself
Rule #3: You will NOT make $60,0000 a year right out of high school. You won’t be a vice president with a car phone until you earn both
Rule #4: If you think your teacher is tough, wait till you get a boss
Rule #5: Flipping burger is not beneath your dignity. Your Grandparent have different word for burger flipping — they called it opportunity
Rule #6: If you mess up, it’s not your parents’ fault, so don’t whine about your mistakes, learn from them
Rule #7: Before you were born, your parents weren’t as boring as they are now. They got that way from paying your bills, cleaning your clothes, and listening your talk about how cool you thought you are. So before you save the rain forest from the parasites of your parents’ generation, try delousing the closet in your own room
Rule #8: Your school may have done away with winners and losers, but life HAS NOT. In some school they have abolished failing grades and they’ll give you as MANY TIMES as you want to get the right answer. This doesn’t bear the slightest resemblance to ANYTHING in real life.
Rule #9: Life is not divided into semesters. You don’t get summer off and very few employers are interested in helping you FIND YOURSELF. Do that on your own time.
Rule #10: Television is NOT real life. In real life people actually have to leave the coffee shop and go to work.
Rule #11: Be nice to nerds. Chances are you end up working for one :)

Well, it does take time to write this post in kindle fire. I guess I will use my laptop to write any other post

Menunggu Kindle Fire

Saat ini Kindle Fire dan casenya yang saya pesan dari Amazon telah sampai di rumah teman saya di US. Yang telah sampai di saya adalah foto-fotonya saja, yang dengan baik hati difotokan oleh teman saya. Berikut saya berbagi foto-foto terkait:

Box Kindle Fire + Charger

Kindle Fire

Snugg Case for Kindle Fire

Kinlde Fire in Snugg Case

Dua Setengah Jam Bersama Nunu dan Willow

Siang ini (jam 11.00) mestinya saya ada bimbingan TA dengan Pak Adi. Namun karena saya telat 15 menit dan Pak Adi sedang banyak kerjaan, alhasil bimbingan diundur jadi besok jam 09.30.

Merasa sia-sia datang ke kampus, saya berniat ke statsiun kereta untuk membeli tiket untuk ke Jogja. Melongok sebentar ke sekre 1, eh ternyata ada Nunu. Tumben sendirian. Karena dia lagi nganggur nungguin kakaknya minta dijemput, akhirnya jadi deh ke stasiun sama Nunu mengendarai Willow (nama mobilnya).

Di stasiun sempet ngebuat mbak-mbak penjaga loket tiket bete karena saya salah nulis tujuan (saya nulis ‘Surabaya’) dan tiketnya udah terlanjur dicetak, jadi dicetak ulang deh.

Oke kerjaan dengan tiket beres. Terus si Nunu katanya mau cuci mobil. Jadi deh saya tawarin nyuci di deket kosan (sekalian nebeng balik cerintanya :D). Dan jadilah tadi nontonin si Willow dimandiin. Ini fotonya:

Itu mobilnya Picanto. Baru tau Picanto ada model baru. Lucu juga. Saya bilang kaya’ muka orang lagi makan.

Cerita dua setengah jam bersama Nunu ditutup makan siang, beef ramen apa gitu.Saya sendiri yang ngekos deket banget belum pernah nyoba bahkan. Setelah itu Nunu pergi untuk ngejemput kakaknya di BEC. Saya tidur-tiduran di kosan sambil nulis postingan ini.. Udah lama bener ya ga ngeblog…

Orang Indonesia: Apakah Kita Sering ‘Googling’?

Saya penasaran dengan satu argumen: bahwa orang Indonesia tidak suka melakukan pencarian di internet, atau istilah yang umum digunakan: ‘googling’ (istilah ini tentunya terjadi karena google memiliki market size sekitar 80% untuk search engine, jadi search engine selalu langsung terasosiasi dengan google).

Do I search? It depends.. Kalau kontennya terkait sesuatu yang global dan umumnya berbahasa inggris, saya selalu melakukan pencarian dengan search engine. Namun untuk konten lokal (ambil contoh dulu saya perlu mencari data tentang hukum ekspor impor di Indonesia untuk kuliah kewirausahaan), sepertinya saya tidak terlalu menaruh ekspektasi tinggi pada searching. Karena untuk kasus-kasus dalam lingkup spesifik, biasanya hasilnya tidak terlalu memuaskan (misalnya contoh tugas kewirusahaan saya tadi).

Belakangan saya cukup percaya dengan argumen bahwa orang Indonesia tidak suka melakukan searching di internet. Namun tadi ada fakta yang membuat saya berpikir ulang tentang argumen ini.

Hal ini adalah terkait 10 peringkat pertama web paling sering dikunjungi di Indonesia. Berdasarkan alexa, 10 web tersebut adalah:

  1. facebook.com
  2. google.co.id
  3. google.com
  4. youtube.com
  5. blogspot.com
  6. yahoo.com
  7. kaskus.us
  8. wordpress.com
  9. twitter.com
  10. detik.com

Google menempati peringkat kedua dan ketiga. Mungkin argumen orang Indonesia tidak suka googling memang salah?

Data selanjutnya dari opera terkait 10 top mobile sites di Indonesia:

  1. facebook.com
  2. google.com
  3. youtube.com
  4. detik.com
  5. twitter.com
  6. yahoo.com
  7. 4shared.com
  8. waptrick.com
  9. wikipedia.org
  10. my.opera.com

Kembali google menempati urutan kedua saudara-saudara

So, how often do you search on the internet?

Galau TA di pagi hari

Kembali topik tentang Tugas Akhir (TA)

Jadi kemarin saya menghadap Ibu Fazat, dosen penanggungjawab kuliah TA..

Saya membicarakan tentang kemungkinan saya ganti topik sekarang..

Banyak yang beliau katakan kemarin, termasuk di mana saya harus siap dengan kemungkinan saya tidak lulus TA1 semester ini.. Yang jelas ganti topik sekarang merupakan suatu masalah serius. Pengumpulan draft final (banget) TA1 tanggal 3 Januari. Sudah 1 bulan kurang dari sekarang.

Beliau kemarin sempat menelpon Bapakak Adi (Dosen pembimbing TA saya) di depan saya.. Kalau dari Bapak Adi sendiri, kendala saya terkait data untuk topik TA saya ini masih bisa diatasi. Intinya jangan beralih topik sekarang. Setelah itu saya juga diberi wejangan panjang lebar dari Ibu Fazat, tentang kendala yang dihadapi selama TA, saat-saat krusial seperti sekarang ini.

Sampai tadi pagi sebelum mandi, saya masih kukuh berpikir tentang akan menyusun bab 1 TA dengan topik saya yang baru. Waktu mandi, banyak hal berseliweran di otak saya. Mungkin after shower effect yang positif, membuat saya berpikir tentang kemungkinan saya melanjutkan topik TA saya terdahulu. My prior topic is not that bad. A little bit tedious, but still possible.

Kemarin Bu Fazat sempat menyarankan saya untuk memasukkan masalah kegalauan TA saya ini ketika saya seminar. Bisa jadi bumbu drama yang baik sepertinya..

Mungkin itu yang akan saya lakukan sekarang. Lanjut dengan topik lama TA, rencana topik baru tetap saya lanjutkan sebagai research informal saja. Toh semester depan juga kosong, kalau isinya TA doang, eneg juga pasti

False Fraud Report on amazon.com

It happened yesterday when i purchase kindle fire and some of its accessories on amazon.com. I was using my mom’s credit card. I t think i mistyped a word in the billing address, and it might be not exactly the same as listed address. The other cause could also from the different email address which i use as my amazon ID from the listed email address (my mom’s email).

I purchased those goods on Sunday morning. At the following evening, I received email which notify me that there’s trouble in processing my orders and request me to send fax to confirm about the credit card i use. The email was from address-verification@amazon.com. Here it is:

Greetings from Amazon.com.

Unfortunately, we are currently unable to process your pending order(s), including order XXX-XXXXXXX-XXXXXXX.  To avoid cancellation of your order(s), we request that you fax us a copy of the billing statement associated with the debit or credit card provided as payment.  Our fax number is 001-206-266-1838 when faxing from outside the US, or 206-266-1838 from within the US.  This statement should include the following information:

* Name as it appears on your credit or debit card
* Address on file with the card issuer
* The customer service phone number for your financial institution.

On your fax, please provide the email address used when placing your order and the order number you received in your email confirmation.

Do note that the statement must be sent via fax as we are unable to interpret attachments via email.  Please also note that you will be unable to access your Amazon.com account as it has been placed on hold pending receipt of your fax.  Please do not place a new order or open a new account as this may result in additional delays.

If you are unable to send the fax, please ask the issuer of your debit or credit card to contact us so we may verify your account details.  The card issuer can reach us via the above fax number.  The fax should include the name, phone number and fax number of a specific representative with whom we can correspond if necessary.

Please don’t hesitate to email us should you have any questions, and thank you for your interest in shopping at Amazon.com.

Sincerely,

Account Specialist
Amazon.com
http://www.amazon.com
========================

I then contact my mom’s and tell her that i received this email. She said she also get an email from amazon. It is stated in the email that someone is trying to use her credit card without her authorization, and has canceled the order and closed the account. The email was from charge-inquiries@amazon.com. Here is the email:

Subject: Your Credit Card Account

Greetings from Amazon.com.

We perform routine reviews of orders to protect our customers. During
one of these reviews we discovered that an account was opened with a
card used by you on another account. For your reference the card in
question is a Visa which ends XXXX.

As it appears the card was used without your authorization, we have
closed this new account and cancelled any outstanding orders. If the
account is indeed yours, we apologize for any inconvenience caused and
ask that you notify us as soon as possible by replying to this message.

If the card was used without your authorization, we recommend you
cancel the card immediately by contacting the financial institution
that issued the card.

You should review all recent charges made to this card, reporting any
unauthorized charges to your financial institution. The financial
institution, in turn, will send you forms to formally dispute the
unauthorized charges, the applicable merchants will be notified and
charged back, and your account subsequently credited.

Although we are not permitted to provide you with any details about
the unauthorized use, we will provide this information to the
financial institution. Please don’t hesitate to contact us if you
have any further questions or concerns.

Sincerely,

Rossella
Investigation Specialist
Amazon.com
http://www.amazon.com
=======================

It is stated clearly that if the purchase was within her authorization, all her need to do is reply the message. But the problem is the charge-inquiries@amazon.com cannot accept incoming email. Here is the email my mom got after replying the email:

Greetings from Amazon.com.

We’re sorry.  You’ve written to an address that cannot accept incoming
e-mail.  But that’s OK– this automated response will direct you to
the right place at Amazon.com to answer your question or help you
contact customer service if you need further assistance.

To change any unshipped orders, make changes to your account, track
the status of your order, or return an item, visit:

http://www.amazon.com/your-account

Please note that if you placed your order with an Amazon Merchant or
an individual seller on Amazon Marketplace, you will need to contact
the seller with questions about your order.  You will find contact
information listed in your order summary at the link above.

For answers to questions about how to order, shipping rates, redeeming
a gift certificate or promotional offer, or how to use any of our
services, visit:

http://www.amazon.com/help

We hope our online resources meet all your needs.  If you’ve explored
the above links but find you still need to get in touch with us,
please click the “Contact Customer Service” link on our main Help
page.

Thanks for shopping at Amazon.com.

Sincerely,
Amazon.com Customer Service
http://www.amazon.com/

‘replying this email’ seems not simple as it said.

My mom was busy last night, so she give me permit to contact amazon on her behalf. I then explore amazon.com, try to look for customer support. I found it under the help menu. I selected the contact them via chat.

I was served by someone named Amalesh. So this is what happened next:

  1. I told him about the fraud claim
  2. He said that he have to verify that I (my mom) am the account holder. So he ask me to give him these information : name on my account, my e-mail address, and my billing address
  3. I gave him the information he needed (on behalf of my mom of course)
  4. He then ask me to wait
  5. I also told him about the email my mom has received
  6. After waiting for a while. He gave me this answer (I’m sure that it’s a template answer) :
    “Thanks for waiting.

    The e-mail you received wasn’t from Amazon.com, and we’re investigating the situation. We suggest you never respond to any e-mail message that asks you to provide personal or financial information, open an unsolicited attachment, or navigate to a website linked to in the e-mail.
    If you responded to the e-mail or visited a linked website but didn’t provide any personal information (such as your login or password) your Amazon.com account information should be safe.
    Amazon.com does not send order confirmations or other unsolicited requests that require you to open attachments. We recommend that you do not open any e-mail attachments from suspicious or unknown sources.
    If you receive a suspicious e-mail that looks like it was sent from Amazon.com and contains an attachment, please forward the e-mail to stop-spoofing@amazon.com (as an attachment, if possible) without opening it. Delete the e-mail after you forward it.”
  7. I still not sure that it was a fake email, because the domain of the email address is actually amazon.com. So I asked about the status of my order by giving him my order ID
  8. He told me to wait. So i did. Well, it turns out that there’s problem with my order. This is what he said: “It appears your account and order are on hold pending further research. This could be due to incorrect or incomplete billing information, or we may just need further authorization for an order. I just need to get some information from you, and someone should get back to you within 24 hours.” He then ask me to give him these following information:*Address from credit card BILLING STATEMENT, *Phone Number(s) (any and all numbers that your bank may have on file), *Bank’s phone number from the back of the card:
  9. I ask my mom’s about the info needed, and give it to him
  10. He then tell me that an Account Specialist will email me within 24 hours regarding my account and orders.
  11. Then I said I will wait for the email and the chat ended.

When I woke up this morning, I received an email that they have resolved the problem and they are about to ship my order.

If I tell my friends about this experience, they usually ask : is it difficult to resolve?

Well, it is quite easy actually. We resolved it by customer support via chat. But I think amazon can improve their service by allowing charge-inquiries@amazon.com to receive income message, so that it can be resolved by my mom’s replying the email (just like what they said).

Skripsi Writer

Hasil terjebak di sekre panahan sekitar enam jam bersama Pipiet dan Gest. Gest menunjukkan video Skripsi Writer yang juga barusan dijadikan sesajen untuk kenalan di grup ITB angkatan 2008. Sekalian ditampilkan di sini deh, temanya sesuai dengan salah satu kegundahan hati saat ini:

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,272 other followers